Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Uit de Raad – Extra krediet cultuurcentrum Soesterberg

zondag 17 maart 2024

In de week van 7 maart 2024 had de gemeenteraad een spoedklus. Binnen een week heeft de raad besloten over een forse verhoging van het krediet voor vestiging van een sociaal cultureel centrum in Soesterberg. Daarbij wordt ook de organisatiestructuur aangepast. Voor Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) is dat een zure, dure manier om gelijk te krijgen.

Nog geen jaar geleden heeft de raad ingestemd met een bedrag van bijna anderhalf miljoen euro voor realisatie van een Sociaal Cultureel Centrum (SCCS) in de plint van een appartementengebouw aan het Den Berghplein. GGS stemde daarmee in, maar had ernstige twijfels bij de organisatiestructuur. Er wordt nu ruimte gemaakt voor een projectleider van de gemeente terwijl het gebouw onder de hoede van het regionale kunstenhuis Idea komt. Stichting De Linde blijft inhoudelijk betrokken bij de programmering. Wij zien dat als verbetering, omdat de juiste specialisten op de juiste plek staan opgesteld.

Watskeburt?

Op 20 april 2023 had de raad dus besloten € 1.450.000 te investeren in het hart van het dorp Soesterberg. Daar komt nu € 786.500 bovenop. 

Na het raadsbesluit van vorig jaar is de stuurgroep (Stichting Balans, SWOS, Kunstenhuis Idea en Stichting De Linde) aan de slag gegaan met de realisatie. Twee lokale aannemers hebben medio februari een offerte uitgebracht voor de verbouwing van ‘de Plint’. Na beoordeling van deze offertes bleken beide het vooraf bepaalde krediet met € 786.500 te overschrijden. De organisaties uit de stuurgroep kunnen dit niet zelf bijpassen. Daarom werd de hulp van de gemeente ingeroepen. Voor de begroting van de gemeente Soest betekent dit extra lasten van € 229.000 per jaar. Zonder de kredietverhoging was dat €180.000 per jaar.

Extra kosten – alweer

De centrale vraag waar de wethouder en de raad mee blijven zitten is: had dit vermeden kunnen worden? Na grote financiële tegenvallers bij de Dalwegvisie en de nieuwe Sporthal lijkt hier een patroon te ontstaan wat iedereen graag wil doorbreken. De extra kosten zitten in dit geval vooral in de gestegen bouwkosten, en daarvan weer met name de akoestische maatregelen. De raad had gevraagd om extra geluidsisolatie die nodig is om ook muziekoptredens mogelijk te maken. Zo blijft De Plint ook voor de bovenburen leefbaar.

Daarnaast werden de kosten zoveel hoger omdat vorig jaar werd uitgegaan werd van een schetsontwerp, een haalbaarheidsonderzoek waarin cijfers uit 2022 werden gebruikt.

De gemeenteraad werd om toestemming gevraagd maar kon moeilijk tegen stemmen. Niet toekennen van extra krediet betekent uitstel van de oplevering maar ook extra kosten voor de bibliotheek en SWOS. De bibliotheek moet per 1 juli verhuizen uit de Carolusschool, aangezien deze ruimte nodig is voor het onderwijs. Ook het huurcontract van de SWOS loopt tot 1 juli. Uitstel zal dus leiden tot aanvullende huisvestingskosten of een ongewenste verschraling van het voorzieningenniveau in Soesterberg. Daarom wilde GGS op 7 maart graag diezelfde avond met de raad het besluit nemen om in te stemmen met het kredietvoorstel.

Dorpshuis

Ook wezen wij er in de raad op, dat het extra bedrag ongeveer evenveel is als wat de gemeente nog tegoed heeft van de Stichting Dorpshuis. Dat bedrag ligt nog steeds bij één van de bestuursleden. Los van het bedrag lijkt ons dat die een morele schuld heeft aan de cultuur in Soesterberg. Wethouder Van Aalst zegde toe dat het college (nogmaals) contact gaat zoeken om dat geld terug te krijgen. Het bedoelde bestuurslid reageerde de volgende dag al met een mail aan de woordvoerder van GGS. Samengevat komt het erop neer dat die het helemaal verkeerd ziet en de gemeente juist een ereschuld heeft aan Stichting Dorpshuis om de marechausseekazerne over te dragen voor de vestiging van een dorpshuis. Die locatie is echter in eigendom van Defensie en niet beschikbaar.

Zilveren randje

Ondanks de forse tegenvaller heeft deze gang van zaken ook een positief effect in de ogen van GGS. Ten eerste levert de grootste kostenpost, de akoestische voorzieningen, een noodzakelijke verbetering op waar de mensen - vooral direct omwonenden - echt iets aan hebben. Daar kunnen we niet tegen zijn.

Ten tweede wordt de organisatiestructuur nu aanmerkelijk verbeterd in onze ogen. Ook dat is iets waar de mensen in Soesterberg echt iets aan kunnen hebben. Ten derde: de soep wordt minder heet gegeten dan nu opgediend. Dor de structuurwijziging zijn er zijn inverdieneffecten - door extra Btw-voordeel, meer subsidiemogelijkheden en doorberekening van exploitatiekosten aan de deelnemende organisaties. Hoeveel dat precies is, wordt later dit jaar en volgend jaar nog duidelijk.

Conclusie

Het gaat nu om de stenen maar het belangrijkste is dat het concept overeind blijft van een sober uitgevoerd maar volwaardig Sociaal Cultureel Centrum Soesterberg. Het belangrijkste lijkt ons dan ook om zonder vertraging door te gaan met de ontwikkeling van dat centrum in de Plint. Dat vinden wij niet alleen. Dat blijken ook twee huisartsen uit Soesterberg te vinden. Zij vonden dat belangrijk genoeg om naast hun drukke werk ons daartoe per mail aan te moedigen. De Plint hoort gewoon in het basispakket voor Soesterberg.

Cees Paul

Raadslid

06 - 83 65 92 65

Raadslid

Aandachtsgebieden: Kunst & Cultuur - Natuur & Milieu - Duurzaamheid - Financiën


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht