Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Pietendiscussie in de raad

vrijdag 10 juli 2020

Tijdens de laatste raadsvergadering dienden D66, Groen Links, PvdA en LAS een zgn. motie vreemd in met als onderwerp: Van Zwarte Piet naar Nieuwe Piet. De meeste overige fracties vinden een dergelijke motie niet nodig: het volksfeest is al aan het evolueren en de politiek moet zich hier niet mee bemoeien.

Het sinterklaasfeest met Pieten is een traditie in Nederland. Een kinderfeest dat van de ene op de andere generatie is doorgeven. Voor de een wordt de traditionele invulling ervan juist als zeer waardevol gezien en voor de ander is het duidelijk: dit feest moet meegaan met de tijd.

Vroeger….

Vroeger waren Pieten boemannen die stiekem in het donker aan het raam luisterden en stoute kinderen in een zak stopten en meenamen naar Spanje. Ze hadden een roe bij zich en het laat zich raden waarvoor deze gebruikt werd. De kinderen zongen: ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.’ De kinderen van nu zingen: ‘Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!’. Stond nog niet eens zo lang geleden in het liedje ‘Zie ginds komt de stoomboot’ ‘de knecht’ nog naast Sinterklaas op het dek, sinds een paar jaar ‘staat Piet op het dek te lachen’. Van boeman waar je toch een beetje bang voor moest zijn, is Piet in de loop der jaren een kindervriend geworden.

Verbinden

En als je nog veel verder terug in de tijd kijkt, zie je dat er telkens veranderingen in de viering zijn opgetreden. En dat is ook goed, een volksfeest moet op natuurlijke wijze evolueren om te kunnen verbinden. Het mag absoluut niet kwetsend zijn, maar moet ook de mensen in hun waarde laten die hier veel belang aan hechten.

Wie er de komende generaties samen met Sinterklaas op het dek staan; gekleurde pieten, roetveegpieten, regenboog-pieten, witte pieten en ja, wellicht hier en daar ook zwarte pieten, zal door een natuurlijk proces een afspiegeling zijn van de huidige en toekomstige tijdgeest en multi- culturele maatschappij.


Tim de Wolf, historicus en eveneens lid van de fractie van Gemeentebelangen Groen Soest heeft hier een artikel over achtergronden van Zwarte Piet geschreven.

Annemarieke Weith-Plomp

Raadslid

06 - 517 590 39 (Na 17.30)

Raadslid

Aandachtsgebieden: Zorg en welzijn - Onderwijs – Jeugdzaken – Sport – Veiligheid

 

Een mooi dorp waar het heerlijk wonen is, en waar iedereen zich net zo thuis voelt als ik al mijn hele leven doe. Door mij in te zetten voor goede zorg voor jong en oud, onderwijs, veiligheid, sport en gezondheid hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan het welzijn voor alle inwoners van Soest.

 

Achtergrond
Ik ben geboren en getogen in deze fijne gemeente, maar van ‘vastgeroest in Soest’ is geen sprake. School en werk (in de media) deed en doe ik grotendeels buiten Soest, mijn man haalde ik van ver (Verenigde Staten) en reizen door de natuur is mijn grote passie. iedere keer als ik na de vakantie Soest weer binnenrijdt, is het alsof ik onze mooie omgeving voor het eerst zie. De bossen, de duinen, de polder: het verveelt nooit!

 

Waarom GGS
De randvoorwaarden voor je thuis voelen en fijn wonen zullen per persoon (iets) verschillen. Maar iedereen heeft recht op een plek om te leren, te werken, te wonen, te sporten en te ontspannen, een wijk waarin je je veilig voelt en een gemeente waar je je gehoord voelt. Als politieke partij kunnen wij hierin iets betekenen en nemen wij onze medeverantwoordelijkheid. Het klimaat, de woningcrisis, de geestelijke gezondheid van onze jeugd, de toenemende vergrijzing, de tanende natuur. De lijst met uitdagingen die iedere dag op ons afkomt is eindeloos. Al kan ik als raadslid maar een klein steentje bijdragen om al deze uitdagingen het hoofd te bieden, ieder beetje helpt. Samen met alle inwoners kunnen we zorgen dat Soest vitaal, veilig en vertrouwd blijft!


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht