Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

GGS stelt vragen over beoogde aanpak Duizendknoop

zondag 29 september 2019

Soest gaat van start met de aanpak van Duizendknoop. Goed nieuws zou je zeggen. Echter, uit het krantenbericht van 20 september  j.l. blijkt dat het bestrijdingsmiddel glyfosaat 'beperkt wordt ingezet.' 

Onze fractie vind dat het middel glyfosaat niet meer kan worden ingezet. Want het gebruik van glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, is behoorlijk omstreden. Het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de wereldgezondheidsorganisatie  (WHO), concludeerde in 2015 dat glyfosaat  ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend is voor mensen. Daarbij komt nog dat dit bestrijdingsmiddel mogelijk oorzaak is van de afname van insecten.

Daarom heeft ons raadslid Tim de Wolf 7 schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W:

1. Heeft het college kennis genomen van de berichten waarin ten minste het vermoeden wordt uitgesproken dat Glyfosaat (ook bekend onder de naam RoundUp van de fabrikant Monsanto) kankerverwekkend is?

2. Is het college er van op de hoogte dat meermalen door de landelijke overheid is voorgesteld (het gebruik van) Glyfosaat, vanwege het omstreden zijn van het product, te verbieden en dat het middel in België en Oostenrijk is verboden en in Frankrijk en Duitsland zal worden verboden?

3. Is het college er van op de hoogte dat gebruik van Glyfosaat leidt tot resistentie tegen het middel juist van de planten die men er mee wil bestrijden?

4. Is het college bekend wat de effecten van gebruik van Glyfosaat zijn op de biodiversiteit?

5. Acht het college het gebruik van Glyfosaat bij de bestrijding van bepaalde plantensoorten niet in strijd met het beleid dat in de gemeente Soest geen vergif wordt gebruikt?

6. Waarom zou naar de mening van het college niet worden kunnen volstaan met regelmatige mechanische verwijdering (eventueel branden) van als hinderlijk ervaren planten?

7. Is het college bereid af te zien van het voornemen om gebruik te maken van Glyfosaat?

Tim de Wolf

raadslid

035 - 602 67 61

Raadslid

Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken

 

Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn. 


Achtergrond
Een jaar of twintig geleden ben ik een eigen bedrijf begonnen in een ‘niche’ van de geluidstechniek. Ik conserveer, restaureer en documenteer oude geluidsdragers. Ik werk voor particulieren, archieven en musea en daarnaast start ik zelf ook projecten op wanneer ik op een belangrijke collectie stuit die het verdient bewaard te worden. Uiteraard heeft dit werk me in hoge mate met cultuur in aanraking gebracht. Geluidsdragers zijn cultuurdragers. Daarnaast heb ik belangstelling voor 20e-eeuwse (Nederlandse) architectuur, literatuur en kunst. Sinds 2010 draag ik – met een team van vrijwilligers – mijn steentje bij aan herstel van de natuur door op te treden als coòˆrdinator van de IVN paddenwerkgroep. Jaarlijks zetten we honderden tot duizenden padden over. Belangrijk en gezellig teamwerk. Soms als mens een stapje opzij doen voor de natuur. Het kwetsbare beschermen is de beste overwinning en biedt de meeste kans op een gelukkig leven.


Waarom GGS
Na mijn studie economische- en sociale geschiedenis deed ik onderzoek naar de economische effecten van infrastructuur. Hierdoor heb ik inzicht gekregen in het ‘gedrag’ van verkeer; de positieve en negatieve gevolgen van wegaanleg. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een beter Soest; vanuit kennis en inzicht werken in goed overleg met elkaar vanuit een concrete visie met ... ja, ook idealisme.


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht