zondag 29 september 2019
GGS is de laatste tijd benaderd door inwoners van Soest met betrekking tot het grote aantal bomen dat wordt gekapt. Meestal was er verbazing. GGS vormt met enige andere partijen een ‘groene’ coalitie. De wethouder die over de bomenkap gaat is zelfs geleverd door GGS. Hoe kan dat? Tijd voor navraag.
Verantwoordelijk wethouder Aukje Treep–van Hoeckel geeft graag uitleg: "In Soest is een groot aantal bomen aan het einde van hun levensduur. Dit leidt er toe dat er in veel gevallen sprake is van ‘noodkap’. De boom is ziek of zelfs al dood. Er is dan sprake van een onveilige situatie voor omwonenden. Takken kunnen afbreken, de boom kan zelfs omvallen.
Een dergelijke situatie wordt gesignaleerd door onze bomenspecialist. Deze zomer is dit bij 70 bomen gebeurd. Vervolgens moet ook de gemeente, net als de inwoners, een kapvergunning (omgevingsvergunning) aanvragen."
"Soest is een groene gemeente. Dat willen we graag zo houden en zelfs versterken. Goed boombeheer past daarbij. Daarom herplanten we na de kap, maar niet altijd. In het verleden zijn bomen in Soest nogal eens te dicht op elkaar geplaatst. Dan heb je bijvoorbeeld met drie bomen uiteindelijk een minder goede situatie dan met twee bomen die zonder hinder van elkaar gezond kunnen uitgroeien. Per gekapte boom wordt zorgvuldig afgewogen of er op die plek herplant wordt en zo ja, met welk soort boom. De juiste boom op de juiste plaats in de beste groeiomstandigheden is het streven."
Bij vermelding van de aangevraagde kapvergunning in de krant is niet altijd duidelijk dat het om ‘noodzaak’ gaat. Dit leidt tot onrust en verontwaardiging bij inwoners vanwege gebrek aan achtergrondinformatie. Er wordt binnen de gemeente aan gewerkt om dit te ondervangen.
Met ingang van 2020 wil de gemeente Soest bomen intensiever 'begeleiden' door de snoeicylcus te verkorten van 5 naar 3 jaar. Zo wordt de veiligheid van bomen gegearandeerd en kan snoeiachterstand worden voorkomen zodat de bomen vaak een langere levensduur krijgt.
Tim de Wolfraadslid Raadslid Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken
Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn.
Stuur een e-mail |