Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Plan Oude Tempel: RvS eist aanpassing. Geen uitruil.

vrijdag 19 april 2019

De Raad van State heeft 17 april 2019 uitspraak gedaan in het geding dat de Stichting Milieuzorg Zeist en omstreken en vijf inwoners hadden aangespannen tegen het  bestemmingsplan “Oude Tempel” dat op 21 december 2017 door de gemeente is vastgesteld. Op een aantal punten vraagt het bestemmingsplan om verbetering. Onze fractie heeft de uitspraak goed gelezen en komt voorlopig tot de conclusie dat er een vijftal  aspecten is waarop de bezwaarmakers in het gelijk zijn gesteld.

In het persbericht van de gemeente Soest staat dat “de Raad van State heeft laten weten dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat er behoefte is aan woningbouw en dat de locatie Oude Tempel geschikt is”.

Op 11 april jl. heeft de gemeenteraad zich in grote meerderheid opnieuw uitgesproken voor woningbouw op Oude Tempel door tegen de motie van POS en DSN te stemmen. Mede hierdoor kan het college van B&W, de uitspraak van de Raad van State ten spijt, niet anders dan met een nieuw voorstel naar de gemeente raad komen voor woningbouw op het perceel van “Oude Tempel”.

Wethouder Nermina Kundić vindt het jammer dat de bouw van woningen verder vertraagt nu de gemeente een pas op de plaats moet maken met het bestemmingsplan. Zeker omdat de gemeenteraad vorige week heeft herbevestigd dat de raad in grote meerderheid achter woningbouw op de locatie Oude Tempel staat:

“Hoewel de Raad van State op de meeste punten de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad kan volgen, hebben we wel huiswerk te doen. En daar hielden we na de zitting eigenlijk al een beetje rekening mee. Ik heb eerder ook aan bewoners aangegeven dat ik ongeacht de uitspraak van de Raad van State graag met hen in gesprek wil. Dat gaan we dan ook zeker doen."

POS en DSN zetten inwoners van Soesterberg op het verkeerde been!

Tijdens de gemeenteraad van 11 april jl. hadden de fracties van Partij Ons Soesterberg (POS) en Democraten Soest Natuurlijk (DSN) een Motie Vreemd ingediend met de titel "Uitruil plangebied Oude Tempel en plangebied Kamp van Zeist.” Bij de behandeling werd duidelijk dat een onderzoek naar een dergelijke constructie op weinig steun vanuit de raad kon rekenen. Ook onze fractie had al eerder, via stukken op de website en in de lokale pers, laten blijken geen voorstander te zijn van een uitruil.

Het verzoek van POS en DSN is duidelijk maar niet doordacht met als gevolg dat inwoners van Soesterberg op het verkeerde been worden gezet. Omdat bij een eventueel onderzoek de suggestie wordt gewekt dat een dergelijke aanpassing zou kunnen. Dit wekt weer valse verwachtingen bij de inwoners van Soesterberg, met name in de wijk direct grenzend aan het terrein van de Oude Tempel. 

Uitruil kan eenvoudig niet vanwege de financiële risico’s voor de gemeente Soest, nog los van de gevolgen op het totale plan Hart van de Heuvelrug.

Wel bijzonder overigens dat juist POS de gemeente in het financieel ongewisse wil storten, een partij die tijdens de laatste begrotingsbehandeling niet kon instemmen met de meerjarenbegroting omdat er teveel risico’s aan zouden kleven. En dan nu pleiten voor een onderzoek waarmee het hek voor financiële risico’s helemaal open gaat.

Alle raadsfracties hebben kennis kunnen nemen van de binnen het plan Hart van de Heuvelrug gestelde opbrengstverplichting voor Soest in het kader van reeds gemaakte kosten. Het gaat om een bedrag wat niet zomaar even terug kan worden verdiend! We kunnen ons goed voorstellen dat het vervelend wordt gevonden, maar het uitgangspunt is dat de 'groene' investeringen die al zijn gedaan, bekostigd worden uit de 'rode' ontwikkelingen die zich nu voltrekken.

GGS is van mening dat de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Hart van de Heuvelrug moet worden uitgevoerd op grond van de volgende argumenten:

  • Basisgedachte van de SOK is om alle losse plukjes groen met elkaar te verbinden maar ook om de rode (bebouwde) plekken te ‘ontsnipperen’. Daarbij komt nog dat het dorp Soesterberg mogelijkheden kreeg om een stuk vitaler te worden door uitvoering van het Masterplan. Oude Tempel is daar onderdeel van;
  • Het betreffende deel van Kamp van Zeist valt buiten de rode contour en ligt binnen het Natuur Netwerk Nederland. Daarnaast is het ‘vergroenen’ van Kamp van Zeist een compensatie voor de herontwikkeling van de Willem Arntz Hoeve;
  • Hart van de Heuvelrug loopt samen met het Masterplan Soesterberg dat is gericht op het vitaler maken van het dorp. Onderdeel daarvan is het opheffen van de barrière van de N237 die het dorp doorsnijdt door de bouw van een tunnel over de provinciale weg. Door woning bouw te realiseren op Kamp van Zeist wordt er aan de andere kant van Soesterberg een nieuwe barrière gecreëerd;
  • Nu worden de financiële risico’s afgedekt door de provincie Utrecht. Als wij een aanpassing zouden doen in het plan Hart van de Heuvelrug zijn de financiële risico’s voor de gemeente Soest gigantisch zijn;   

Slot

Conclusie: onderzoek naar uitruil van Oude Tempel met Kamp van Zeist is naar onze mening “onzinnig, en vergeefse moeite”. De fractie van GGS steunde de motie van Partij Ons Soesterberg (POS) en DSN dan ook niet! Uiteindelijk werd het voorstel door een duidelijke meerderheid  van de raad  verworpen (24 tegen stemmen 4 stemmen voor dat waren POS, DSN en Groen Links).   

Foto boven: Utrechts Landschap (bunzing). Hieronder: plankaart Hart van de Heuvelrug.

Jan Paauw

Fractievoorzitter

06 - 206 671 56

Fractievoorzitter

Financiën - Economie - Bestuurlijke taken - Wonen - Ruimtelijke Ordening

 

Achtergrond
Ik ben opgegroeid in Soest, niet geboren, maar wel getogen in deze mooie gemeente. Mijn werkzame leven -ruim 48 jaar!- heb ik doorgebracht bij Smurfit Kappa MNL (voorheen Mercurius) in Soest. Daarnaast heb ik diverse bestuurlijke functies vervuld bij onder meer
sportorganisaties. Sinds 2006 zit ik inmiddels vijf periodes in de gemeenteraad voor de fractie van Gemeentebelang Groen Soest.


Ambities
Mijn ambitie is dat GGS zich blijvend zal inzetten om het groene karakter en uitstraling van Soest te behouden. Het ‘groene gevoel' voert daarbij de boventoon, het is van belang dat we uiteindelijk een energieneutraal Soest krijgen. Ik vind het vanzelfsprekend dat alle inwoners van Soest die vragen hebben voor het gemeentebestuur, hun vragen beantwoord krijgen. Het is aan mij en mijn fractie om ervoor te zorgen dat mensen niet met hun klachten blijven zitten. Ik stel mezelf altijd de vraag: “Hoe zou ik in deze situatie geholpen willen worden?” Daarnaast zal ik voor inwoners die kwetsbaar zijn, zoveel als mogelijk terzijde staan. Vanzelfsprekend blijft het voor mij een must om de georganiseerd sport in Soest betaalbaar te houden voor iedereen. Sporten, in welke vorm dan ook, moet iedereen die dat wil kunnen doen.


Fractievoorzitter van GGS
Bij laatste twee gemeenteraadsverkiezing was ik de lijsttrekker. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee en geeft veel werk. Als gepensioneerde heb ik daar alle tijd voor. Belangrijk vind ik onder meer het behoud en de verbetering van de natuur en het landschap. Leefbaarheid is van essentieel belang voor de inwoners van Soest. Ik zal er voor blijven strijden dat ons mooie buitengebied behouden blijft!! Onze fractie heeft altijd belang gehecht aan consistent beleid, duidelijkheid en zoveel als maar mogelijk het vastgestelde programma van GGS volgen. Natuurlijk realiseer ik mij wel dat er compromissen gesloten moeten worden, maar…..niet te koste van onze belangrijkste kernwaarden.


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht