Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Algemene beschouwingen over de begroting 2026

vrijdag 27 juni 2025

Afgelopen donderdag werden in de raad zowel Voorjaarsnota van 2025 als de Kadernota van 2026 oordeelsvormend besproken. Twee keer per jaar wordt de raad middels de Voorsjaarsnota en de Najaarsnota tussentijds geïnformeerd over de afwijkingen ten opzichte van de begroting voor het betreffende jaar en de voortgang van grote project. De Kadernota bevat richtinggevende voorstellen en uitgangspunten voor de begroting van 2026-2029 die in het najaar wordt vastgesteld. Bij het bespreken van de Kadernota geven alle  partijen hun visie in een algemene beschouwing. Over twee weken volgt het besluit over deze nota’s en worden ook diverse aangekondigde moties en amendementen besproken. GGS geef het college de volgende beschouwing mee:

Algemene beschouwing

Gemeentebelangen Groen Soest leest deze kadernota langs de meetlat van onze kernwaarden: een leefbaar groen dorp waarbij elke euro voor stenen in balans is met euro’s voor leefbaarheid; een goed sociaal vangnet voor inwoners die het moeilijk hebben; solide financiën waarbij we de algemene reserve bewaken tot deze benut moet worden; participatie waarbij de inwoners partners zijn en geen bijzaak.

Het college laat met deze – uitstekend leesbare- kadernota zien dat zelfs een ravijnjaar afgewend kan worden door financiële discipline en een steun in de rug vanuit Den Haag. Hoe anders was de situatie vorig jaar. Belangrijk blijft dat de inhoudelijke argumentatie  leidend moet zijn, niet de wens om tijdelijke oplossingen permanent te maken.

Deze inhoudelijke argumentatie vinden we bij de vraag van het college om een structureel budget beschikbaar te stellen voor het intensiveren van de participatie onder de Omgevingsweg. We steunen ook het ontwikkelen van een centrale communicatiestrategie, maar adviseren het college om het proces zo in te richten dat communicatie, participatie en vertrouwen elkaar versterken. Het invoeren van een burgerberaad past volgens ons ook binnen deze strategie. En voor wat betreft de verkiezingskrant: bezorging bij 19.000 adressen  is goed, maar maak hem ook los verkrijgbaar en digitaal beschikbaar, zodat we werkelijk iedereen bereiken.

Er ligt een grote opgave voor ouderenhuisvesting. Verheugd zijn wij dan ook met het streven om minimaal 35% voor oudere geschikte nieuwe woningen te realiseren en tot 2030 in totaal 540 zorggeschikte woningen waarbij de doorstroming actief wordt gestimuleerd.  Graag zien wij dat ouderen actief betrokken worden in het voortraject van de realisatie van deze woningen zodat het aanbod in lijn is met de woonwensen.

Er gaat steviger gestuurd worden op de ambities uit de Integrale Visie Sociaal Domein en aan het Uitvoeringsplan moet nog gesleuteld worden. De raad is hier -gelukkig- nauw bij betrokken. Wij pleiten ervoor dat ook de raad die in 2026 na ons komt middels een  werkgroep mee blijft denken aan de voorkant en tijdens de P&C cyclus. De uitdagingen binnen het SD blijven groot en met name binnen de jeugdhulp. Steeds meer ouderen doen een beroep op de mensen en middelen. Financieel gezien zijn we de komende jaren nog  zeker niet uit de gevarenzone, dus behoedzaamheid voor wat betreft de financiën blijft wat ons betreft het motto. De nieuwe uitvoeringsorganisatie gaat structureel 250K per jaar extra kosten. Wij vragen ons af waarom u dit nu pas weet, had u dat niet veel eerder kunnen melden?

Zorgen maken wij ons om de gevolgen van het voornemen van het kabinet om de spuks vanaf 2026 over te hevelen naar het gemeente- en provinciefonds. Enerzijds scheelt dit een heleboel audits. Anderzijds vragen we ons af wat de financiële consequenties zijn voor  de jaren na 2026? Wordt dit in kaart gebracht?

Zorgen maken wij ons ook over de toegenomen verkeersdruk en verkeersveiligheid. Het invoeren van gebiedsontsluitingswegen met een snelheidslimiet van 30 km/u zou een positief effect kunnen hebben. In het verkeersmodel Regio Amersfoort wordt ver vooruitgekeken. De toekomst is niet zo ver weg als het lijkt, en technische innovaties gaan snel. Zelfrijdende auto’s, intelligente snelheidsaanpassing… Wij geven de overweging mee om rekening te houden met deze innovaties en experts op dit gebied te betrekken.

Voor wat betreft de gemeentelijke toegankelijkheid en dienstverlening: Inwoners die niet digitaal vaardig zijn moeten hun weg naar de gemeentelijke instanties blijven vinden. Echter, veel inwoners verwachten steeds snellere en toegankelijkere digitale services. Geen  nieuw beleid, zegt het college. Ons advies: koppel in Q1-2026 harde prestatie-indicatoren (wachttijden, toegankelijkheid, inclusie) aan het bestaande budget zodat we kunnen toetsen of ‘geen nieuw beleid’ werkelijk geen achteruitgang betekent. Het is goed om te lezen dat er geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in Soesterberg. Er wordt zelfs voorgesorteerd op niet één maar nóg een voetbalveld in de toekomst. Een verdubbeling van de velden dus. ’t Vliegdorp is sterk gegroeid staat in de nota, dat is mooi hoe meer mensen  sporten des te beter. Echter, wordt verwacht dat de deze groei ook de komende jaren gaat doorzetten? En wordt er ook groei verwacht bij de andere in Soesterberg actieve sportclubs en daarmee de vraag naar ruimte?

Wij steunen extra inzet op veiligheid en weerbaarheid in tijden van langdurige crises, en de structurele verankering van Bibob-beleid. Zorg daarbij voor goede uitleg en communicatie richting inwoners en ondernemers, zodat duidelijk is waarom deze inzet noodzakelijk is.

Wij danken het college en de ambtenaren voor deze Kadernota en kijken uit naar de verdere uitwerking ervan in de begroting, alweer de laatste van het huidige college!

De fractie van GGS

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht