woensdag 22 mei 2024
In het voorjaar van 2024 heeft Soest een nieuwe Visie Sociaal Domein vastgesteld. Het sociaal domein is het hele stelsel van zorg, welzijn en sociale zekerheid waarin drie wetten (Jeugdwet, WMO en Participatiewet) centraal staan. Gemeente, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties werken samen aan gezondheid, welzijn en participatie.
Het sociaal domein is natuurlijk nauw verweven met de leefomgeving in Soest. Met sport, bewegen, kunst en cultuur en niet te vergeten met het hebben van werk en met bedrijven die daar hun steentje aan bijdragen. Dit blijkt ook uit de Visie Sociaal Domein die als doel heeft om bij te dragen aan positieve gezondheid van mensen via een gezonde leefstijl, bestaanszekerheid, mentale weerbaarheid, kansengelijkheid en meedoen en inclusie.
Als het gaat om meedoen met de arbeidsmarkt, hebben we in Nederland afgesproken dat mensen met een ziekte of een handicap vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever moeten krijgen. Daarom heeft het kabinet een banenafspraak met werkgevers gemaakt. Allerlei werkgevers- en werknemersorganisaties werken samen aan het realiseren van de banenafspraak.
De gemeente Soest werkt aan deze afspraak via het werkbedrijf van de regio Amersfoort. In 2024 moeten in onze regio Amersfoort 2.308 banen gecreëerd worden voor mensen met een indicatie banenafspraak.
Op dit moment zijn er in Soest 10 werkgevers die iemand met een indicatie Banenafspraak én loonkostensubsidie in dienst hebben via BBS, de uitkeringsorganisatie van Soest. Daarnaast zijn er nog 16 bedrijven in Soest die in het kader van hun maatschappelijk verantwoord ondernemen beleid iemand in dienst hebben, al dan niet via een beroeps opleidende of begeleidende leerweg.
De gemeente Soest heeft als doel om in 2024 meer van dit soort banen te creëren, mede via samenwerking met het regionale werkbedrijf in Amersfoort.
GGS vindt dit een goed streven van de gemeente Soest. Dat er nu 26 van dit soort banen zijn in Soest is goed, maar in een ondernemende gemeente als Soest met honderden bedrijven zou veel meer mogelijk moeten zijn.
GGS vindt dat zowel de gemeente als de bedrijven hier meer aan moeten doen en dat uitvoeringsorganisatie BBS hier bovenop moet zitten. Dus niet tien werkgevers in totaal, maar tien werkgevers per jaar erbij. In een sociaal bewogen dorp als Soest zou dit mogelijk moeten zijn.
Erna WegmanRaadslid Raadslid Aandachtsgebieden: Financiën, Werk en inkomen
Als lid van GGS wil ik mij graag inzetten voor een Groen en Gezond Soest waar zowel mens als dier het goed hebben.
Dat vind ik voor iedereen belangrijk, net zoals ik vind dat iedereen het recht heeft op een stabiele financiële basis. Die dingen komen samen in het sociale domein en daarom heeft dat binnen de gemeentepolitiek mijn bijzondere aandacht. Waarom GGS
Stuur een e-mail |