Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Monumentale schaapskooi verwaarloosd

dinsdag 13 juni 2023

Achter de Hooiweg staat een monumentale schaapskooi, volgens sommigen de grootste en mooiste van Soest, te vervallen. De gemeente heeft onlangs het bouwval laten stutten, meldt nieuwssite De Erfgoedstem. Om de eeuwenoude schaapskooi overeind te houden, wordt gebruik gemaakt van een tijdelijke constructie met spanbanden en zandzakken. Tegen de eigenaar loopt een handhavingsprocedure om aan de onderhoudplicht te voldoen. De situatie van dit typisch Soesterse monument is de fractie van Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) een doorn in het oog. Wij zien dit monument het liefst zo snel mogelijk in zijn oude glorie en functie hersteld worden.

Het verval van dit historische monument is geen recent probleem. De eeuwenoude schaapskooi is na jaren van verwaarlozing bijna volledig verloren gegaan. Onlangs is zelfs een muur ingestort, wat heeft geleid tot actief contact tussen de gemeente en de eigenaar, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. “Zodat voorzieningen getroffen konden worden, om het monument te beschermen.” 

Het gebouw is een gemeentelijk monument. Volgens het Erfgoedregister van de gemeente Soest dateert de oude schaapskooi vermoedelijk uit de achttiende eeuw en werd het oorspronkelijk gebruikt in combinatie met een boerderij aan Birkstraat 107. Het dak van de schaapskooi was deels bedekt met pannen en deels met riet. De gevels zijn van baksteen en de kopgevels hebben (hadden) grote houten deuren. Inmiddels zijn de dakpannen en het meeste riet verdwenen, het dak is gedeeltelijk ingestort en recent is een van de muren bezweken. 

De schaapskooi bevindt zich in een hoek van de polder waar ontwikkelaars uit Soest interesse hebben getoond voor woningbouw. Langs de Peter van den Breemerweg staat al geruime tijd een groot bord met een afbeelding van ‘De Biezenhof’, een nieuwbouwproject voor enkele honderden woningen in de polder. Dit plan is echter nog niet concreet en in de ogen van GGS volkomen fictief. De borden voor De Biezenhof zouden dan ook moeten verdwijnen.  

De gemeente heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken over de toekomst van de schaapskooi en blijft voorlopig terughoudend in haar standpunt. “Er zijn overleggen gaande over de toekomstige functie van het monument. Dit zijn nog verkennende gesprekken en er is nog geen sprake van concrete plannen.” 

(De foto's bij dit artikel zijn gemaakt op 13-06-2023 door Cees Paul)

Cees Paul

Raadslid

06 - 83 65 92 65

Raadslid

Aandachtsgebieden: Kunst & Cultuur - Natuur & Milieu - Duurzaamheid - Financiën


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht