Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Paddentrek in volle gang

dinsdag 23 maart 2021

Vrijwel onmiddellijk na het dooien van de sneeuw kwam in Soest de paddentrek op gang. Inmiddels zijn er al meer dan 500 padden overgezet.

Ergens in februari of maart, afhankelijk van de temperatuur en neerslag, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Overwinteren doen zij vaak in humuslagen in bosgebieden. Voor de paring en het afzetten van de eieren trekken zij naar de poel of sloot waar zij zelf ter wereld zijn gekomen.

Datingsite

Eigenlijk is de paddentrek een datingsite. Gedurende het jaar leven de padden verspreid. Ze eten veel insecten en ze zouden elkaar – te dicht opeen – in de weg zitten. Voor de paring moeten ze elkaar natuurlijk wèl ontmoeten. Doordat ze naar hun geboorteplaats trekken komen ze elkaar tegen. In de vroege avonduren gaan zij op avontuur. Soms, als man en vrouw elkaar onderweg tegen komen, kruipt het mannetje al op het vrouwtje. We noemen zo’n combinatie heel decent een ‘dubbeldekker’.

Goed systeem

De paddentrek was vele eeuwen lang een prima systeem om voor de padden om tot nageslacht te komen … totdat de auto roet in het eten gooide. Op plaatsen waar verkeerswegen de route van het winter- naar het zomerverblijf doorsnijden kunnen veel slachtoffers vallen. De pad, net ontwaakt uit de winterslaap, is nog erg langzaam. De kans dat het dier de overkant levend bereikt is ook bij weinig verkeer klein. De ‘dubbeldekkers’ zijn nog trager en daardoor extra kwetsbaar!

Paddenwerkgroep

Sinds 2011 plaats de IVN Paddenwerkgroep Soest op strategische punten schermen in de berm en graaft emmers in. Op die plekken kunnen de padden dan niet zelf oversteken. Zij worden door de vrijwilligers veilig naar de overkant gebracht. Op deze manier worden veel paddenlevens gered.

Terugloop van het aantal padden

RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) heeft vastgesteld dat het aantal padden in Nederland sinds 2008 is gehalveerd. Oorzaken: veranderingen in het leefgebied door intensivering van de landbouw, versnippering van het landschap (aanleg van nieuwe wegen en fietspaden), toenemend verkeer en klimaatverandering. Ook in Soest loopt het aantal padden terug. 2018 Was een topjaar met bijna 2000 padden. In 2019 liep het aantal terug naar 1500. Een dieptepunt werd 2020 met 680 padden. Vooral de drie zeer warme zomers op rij zijn hier vermoedelijk debet. Het is juist nu van groot belang om de padden te helpen!

Padden zijn nuttig!

Padden zijn uitstekende natuurvriendelijke bestrijders van muggen! Ze vormen een belangrijke schakel in de voedselkringloop. Naast insecten eten ze naaktslakken en wormen. Ze worden gegeten door o.a. egels, vossen, ringslangen, roofvogels, kraaiachtigen en reigers. Vermindering van het aantal padden brengt de voedselvoorziening van hun vijanden in gevaar.

Paddenredders

Bij de IVN Paddenwerkgroep Soest zijn vrijwilligers zijn altijd welkom! Door één á twee maanden één of meer avonden per week te helpen kun je al honderden padden redden! Het is een gezellige enthousiaste groep natuurvrienden. De Paddenwerkgroep is actief op de Wieksloterweg en Insingerstraat.De aantallen worden bijgehouden op tellijsten die landelijk worden verwerkt door RAVON). De resultaten zijn te zien op www.padden.nu. Met deze gegevens krijgen we beter inzicht in het gedrag van de padden en hun aantal. Op genoemde website heeft de Paddenwerkgroep Soest een eigen afdeling. Opgeven kan via de website van IVN Eemland.


Tim de Wolf over de paddentrek in de SBS6 5 uur show, 9 maart 2021:

https://www.facebook.com/watch/?v=264969248499232

Foto’s : Jelger Herder, Jeroen Hoek & Tim de Wolf

Tim de Wolf

raadslid

035 - 602 67 61

Raadslid

Aandachtsgebieden: Natuur en Milieu - Bestuurlijke taken - Kunst en Cultuur - Verkeer en Vervoer 


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht