Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Voortgang Energietransitie

dinsdag 16 maart 2021

Voortgangsmonitor programma energietransistie: het gaat goed, dus de eisen kunnen scherper.

Op 6 februari 2020 is door de gemeenteraad van Soest het Programma Energietransitie Soest 2020-2025 vastgesteld. Het programma is onderdeel van de route om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken: geen uitstoot van CO2 meer door drastische vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Elk half jaar wordt er een voortgangsmonitor voorgelegd door wethouder Nermina Kundic. Op deze wijze kan de bevolking van Soest zien hoe het met de uitvoering van de plannen gaat.

Op de website van de gemeente is een aparte pagina voor dit onderwerp ingericht waar o.a. het programma “Aan de slag met nieuwe energie” staat. De voortgangsmonitor zoals de wethouder die bekend maakte op 16 maart 2021 staat daar niet, maar hier wel en de bijbehorende, uitgebreide infographic ook.

Er zijn vijf programma’s die bepaalde zaken uit de samenleving betreffen met de doelen voor 2025 (percentage gebaseerd op de cijfers van 2016):

  1. wonen: 11,9% energiebesparing, 12,3% minder uitstoot CO2
  2. werken: 6,9% energiebesparing, 12,3% minder uitstoot CO2
  3. mobiliteit: 2,2% energiebesparing, 12,3% minder uitstoot CO2
  4. gemeente als voorbeeld: energiebesparing en reductie uitstoot CO2
  5. energieopwekking: 12,6% van de energie duurzaam opgewekt

Het is niet altijd goed mogelijk om precies vast te stellen waar op de weg naar het einddoel we ons nu precies bevinden. Dit komt doordat het uitgangspunt (de zogenaamde nulmeting) niet altijd exact kan zijn en doordat het proces niet altijd lineair verloopt; soms worden de effecten pas later goed zichtbaar.

De algemene conclusie kan zijn: het gaat goed! Met name ten aanzien van de CO2 uitstoot voor het onderdeel wonen zijn de cijfers voor 2025 al gehaald! Wat dat betreft kunnen de doelstellingen zelfs wel worden aangescherpt!

Punt van zorg lijkt de mobiliteit. Dit kan echter pas goed regionaal worden aangepakt (bijvoorbeeld t.a.v. nieuwe fietsroutes) en daarom zal dit jaar een Regionaal Mobiliteitsprogramma worden opgesteld voor de provincie.

Bij de Transvisie Warmte, de overschakeling op alternatieve bronnen om onze huizen en bedrijven zonder uitstoot van CO2 te verwarmen, kampt de gemeente met een fors capaciteitsgebrek aan menskracht. Hierom is het programma nu stilgelegd. Heel ernstig is dit niet. Juist op dit gebied is de techniek nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het is misschien juist een goede strategische pas-op-de-plaats. Gemeenten die hierin het voortouw hebben genomen (met vaak grote investeringen) ondervinden nu erg veel problemen met meer kosten, minder resultaat en minder acceptatie.

Er valt genoeg te doen dat nu al kan … goede isolatie, zonnepanelen op de daken van bedrijven en het steunen van particulier initiatief. De gemeente streeft er ondanks de belemmeringen van covid naar om de bevolking inspraak te geven, o.a. ten aanzien van de keus voor zonnepanelen en windturbines, hoeveel en waar.

(m.m.v. Kees Hendrikse)

Tim de Wolf

raadslid

035 - 602 67 61

Raadslid

Natuur en Milieu - Verkeer en Vervoer - Bestuurlijke taken

 

Wij leven in Soest in een mooi stuk Nederland. Willen we dit zo houden dan moeten we vanuit een duidelijke visie, gericht op de toekomst, met de wereld omgaan. Die wereld begint al in je eigen straat, sterker nog, in je eigen huis. Verstandig gebruik van ruimte, energie en water moeten een leidraad zijn. 


Achtergrond
Een jaar of twintig geleden ben ik een eigen bedrijf begonnen in een ‘niche’ van de geluidstechniek. Ik conserveer, restaureer en documenteer oude geluidsdragers. Ik werk voor particulieren, archieven en musea en daarnaast start ik zelf ook projecten op wanneer ik op een belangrijke collectie stuit die het verdient bewaard te worden. Uiteraard heeft dit werk me in hoge mate met cultuur in aanraking gebracht. Geluidsdragers zijn cultuurdragers. Daarnaast heb ik belangstelling voor 20e-eeuwse (Nederlandse) architectuur, literatuur en kunst. Sinds 2010 draag ik – met een team van vrijwilligers – mijn steentje bij aan herstel van de natuur door op te treden als coòˆrdinator van de IVN paddenwerkgroep. Jaarlijks zetten we honderden tot duizenden padden over. Belangrijk en gezellig teamwerk. Soms als mens een stapje opzij doen voor de natuur. Het kwetsbare beschermen is de beste overwinning en biedt de meeste kans op een gelukkig leven.


Waarom GGS
Na mijn studie economische- en sociale geschiedenis deed ik onderzoek naar de economische effecten van infrastructuur. Hierdoor heb ik inzicht gekregen in het ‘gedrag’ van verkeer; de positieve en negatieve gevolgen van wegaanleg. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een beter Soest; vanuit kennis en inzicht werken in goed overleg met elkaar vanuit een concrete visie met ... ja, ook idealisme.


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht