Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 7
Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 5
Slide 7
Slide 1
Slide 2

Deel uw mening

Via ons opiniepanel kunt u uw mening geven over actuele onderwerpen.

Opiniepanel

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

2021: EEN JAAR VAN LUISTEREN EN DOEN

woensdag 6 januari 2021

In de wekelijkse rubriek Raadgever van de Soester Courant kwam deze week Annemarieke aan het woord:

Twee jaar geleden bezocht ik samen met mijn man verschillende nationale parken in Californië. De natuur is er overweldigend. Ravijnen, woestijnen, zeeën van bloemen, bloeiende cactussen, immense bossen, rotsen, kliffen en stranden. Indrukwekkend zijn de sequoia-bomen. Deze mammoetboom is ijzersterk en kan tot wel 85 meter hoog worden en een omtrek hebben van tientallen meters. De oudste sequoia is duizenden jaren oud! In 2020 werd Californië zoals ieder jaar geteisterd door bosbranden. Door de klimaatverandering was de droogte enorm en waren de branden afgelopen jaar extreem heftig. Een derde van de sequoia’s bleek dermate verzwakt, dat deze eeuwenoude reuzen, de nestors van het bos, geveld werden door al het natuurgeweld. Afschuwelijk.

Heftig

2020 was het jaar van de heftige gebeurtenissen, het jaar waarin meer ‘reuzen’ het heel zwaar kregen en waarin zelfs de sterksten onder ons een wel heel harde bast moesten hebben teneinde overeind te blijven staan. Het jaar waarin veel bedrijven en mensen gelukkig wel met de wortels in de grond en met elkaar verankerd bleken, maar ook dat er sprake was van vaak onherstelbare schade. Het jaar waarin de stamboom van veel families heel verdrietig wijzigde. Vlak na de kerst liep ik door het bos achter het paleis, waar de omgewaaide boom ligt die je op deze foto ziet. Geveld door een storm, een gapend zwart gat, een kluwen aan wortels, een beetje somber ogend en tegelijk fascinerend. Afgelopen herfst bleken de wortels van deze dode boom een vruchtbare voedingsbodem voor een rijkdom aan zwammen en paddenstoelen.

Vertrouwen

Dit nieuwe jaar wordt een jaar waarin we moeten vertrouwen dat de wortels van onze samenleving vruchtbaar genoeg zijn om als bodem te dienen voor iedereen die opnieuw moet beginnen. Een jaar waarin we moeten vertrouwen dat de wortels van onze familie, het bedrijfsleven stevig genoeg verankerd zijn om weer gezond te worden, door te gaan, te bouwen. Een jaar waarin we erop moeten letten dat de bast van onze naasten niet zoveel barsten heeft gekregen, dat volhouden zonder hulp moeilijk is. Een jaar van luisteren en doen.

Wist je trouwens dat de mammoetbomen bosbranden nodig hebben voor hun voorplanting? Als door brand de zogenaamde ondergroei verbrandt, krijgen de kleine zaden van deze boom de kans om te ontkiemen. Laten we hopen dat 2021 voor iedereen een jaar wordt met nieuwe kansen.

Annemarieke Weith-Plomp

Raadslid

06 - 517 590 39 (Na 17.30)

Raadslid

Aandachtsgebieden: Veiligheid - Zorg en welzijn - Onderwijs - Jeugdzaken


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht