Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

Mountainbikers, pest of prima?

maandag 19 oktober 2020

Iedereen die wel eens de schreden naar onze lommerrijke dreven richt wordt met het fenomeen geconfronteerd: mountainbikers …

Mountainbikers, het is een omstreden groep. Voor de een is het een plaag die veel van de rust in de natuur verstoort. Voor anderen, meestal de ‘bikers’  zelf, is ‘mountainbiking’ een heerlijke en gezonde ontspanning in een prachtige omgeving. Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) wil graag in kaart brengen hoe over de bikers wordt gedacht. De bossen nabij Soest kennen diverse mountainbike routes.

Zo’n 25 jaar geleden waaide deze nieuwe liefhebberij over uit de V.S. ‘Mountainbiking’,is kort gezegd: met een speciaal ontworpen fiets (mountainbike of MTB) over een moeilijk begaanbaar tracé crossen. Het aantal mountainbikers nam toe en leidde zo’n kleine 20 jaar geleden al tot problemen in de bossen. De crossfietsers reden over voetpaden en soms buiten de paden. Dit leidde tot conflicten tussen mountainbikers en wandelaars, ruiters en toerfietsers. De schade aan natuur en de bospaden leek aanzienlijk.

Patrick Jansen (zelf mountainbiker en actief in diverse organisaties in het kader van deze sport) deed onderzoek  en kwam in 2004 met het rapport: Schade en overlast door mountainbikers, Perceptie of realiteit? Zijn conclusie was mild: het valt allemaal wel mee met de schade zolang ze maar op de paden blijven. Dieren wennen aan de MTB’s en waar problemen zijn (het doodrijden van reptielen etc.) kunnen paden worden afgesloten. Wandelaars schrikken wel van de nieuwe fietsers. Dialoog is de oplossing, (zelf)regulering kan soms helpen, voorlichting aan de mountainbikers is belangrijk, bijvoorbeeld: niet een wildspoor gebruiken als cross tracé; tot zo ver Jansen.

We zijn inmiddels meer dan 15 jaar verder. Het aantal mountainbikers is t.o.v. 2004 fors toegenomen. In 2013 waren er zo’n 500.000 MTBers in Nederland en nu zijn het er nog meer. Als gevolg van Corona is er momenteel sprake van een belangrijke toename in de verkoop van de mountainbikes.

Door deze groei moest in de afgelopen jaren het nodige worden geregeld. Dit is gebeurd in samenwerking met organisaties als Natuurmonumenten. Met de opbrengst uit de verkoop van de voor MTBers verplichte vignetten wordt de aanleg van (nieuwe) routes gerealiseerd. Deze speciale trajecten, vaak aangelegd met spectaculaire heuvels en bochten, zijn aantrekkelijk en voorkomen dat mountainbikers gebruik maken van wandel- of ruiterpaden of dat ze zelf een weg kiezen door de vrije natuur. Ons land kent nu zo’n 200 speciale MTB routes, variërend van enkele tot tientallen kilometers. Is alles nu o.k.?

Nee! De mountainbikers blijven een omstreden groep. Berichten over schade aan de natuur door deze sportbeoefening duiken herhaaldelijk op in de media. Horen deze sportmensen wel in de natuur? Of zijn ook zij liefhebbers van ons dierbaar groen en hebben ze recht op hun routes en rally’s? 

Hieronder een paar ‘pro’s & cons’ op een rij die van diverse websites van internet zijn geplukt. Graag horen wij je mening. De centrale vraag is: moet worden geprobeerd deze sport uit de bossen te krijgen (bijvoorbeeld door aanleg van aparte terreinen) of moet er goed georganiseerd ruimte worden gegeven in de bossen voor deze liefhebberij? Is het een rage die wel weer overwaait (zoals windsurfen en ‘nordic walking’) of zien we ze over 50 jaar nog? Misschien meer algemeen: is de natuur er tot vermaak van de mens of laten we in de bossen alleen die mensen toe die in de natuur zélf zijn geïnteresseerd (en deze niet nodeloos belasten)?

De pro’s:

  • MTB is een gezonde vrijetijdsbesteding. Tijdens de cross zijn alle spieren en zintuigen actief en wordt de coördinatie getraind.
  • Tijdens MTB wordt endorfine aangemaakt. Dit maakt je fit, leidt tot beter uithoudingsvermogen, verlaagd de pijngrens en verbeterd de nachtrust.
  • MTB is een goede afleiding. Je moet alert zijn, er is geen tijd voor gepieker. Je bent er echt uit.
  • Het geheugen wordt door MTB beter, vermoedelijk door de aanmaak van de Brain Derived Neurotrophic Factor. Dit stimuleert de aanmaak van hersencellen in die centra waar het geheugen zich bevindt.
  • MTB leidt door bovenstaande zaken ook tot betere prestaties op niet-fysiek terrein.
  • MTB leidt tot minder ziektes (hartklachten, darmkanker, beroerte).
  • MTB leidt tot verlies van calorieën.
  • MTB is goed voor longen, gewrichten, rug, hart en bloedvaten.
  • MTB verbindt en daagt onderling uit, veel mensen MTB-en samen.
  • De natuur biedt de MTB-er de uitdaging zichzelf te overtreffen: wind, regen, vorst en sneeuw oftewel, men levert een strijd met de elementen.

Nu de contra’s:

  • MTB brengt mensen in de natuur die uit zijn op een sportieve prestatie en niet genieten van de natuur. De natuur is geen speeltuin van de mensen maar het ‘huis’ van plant en dier.
  • MTBers zijn lawaaiig. Ze schreeuwen elkaar van alles toe en verstoren daarmee de rust in de bossen. Menigeen maakt een flinke dosis testosteron aan.
  • MTBers vervuilen de natuur met weggeworpen verpakkingen (vooral blikjes Red Bull en verpakkingen van ‘energy bars’).
  • Op fietspaden rijden MTBers toerfietsers van de sokken.
  • Technische ontwikkelingen maken MTB steeds meer onwenselijk. Er zijn nu al elektrische MTB´s en MTB´s met extra dikke banden. Een nieuwe trend is om de fietsen te voorzien van claxons. Misschien goed bedoeld, maar wel weer extra herrie in het bos.
  • ‘Mountainbiking’ ’s nachts is een nieuwe extra dynamische versie van de sport.
  • Kleine dieren (hazelwormen, hagedissen, muizen) worden doodgereden op de MTB paden als gevolg van de hoge snelheid.
  • De aanleg van MTB-routes verkleint de bospercelen. Naast wandel- fiets- ruiter en soms autoroutes komt er weer infrastructuur in het bos bij. Hierdoor zijn er minder rustige plekken in het bos voor o.a. wild.
  • MTB is gevaarlijk, ook voor de beoefenaars. In 2013 belandden 2.500 van de 500.000 MTB-ers in Nederland (1 op de 200) op de Eerste Hulp en 400 daarvan moesten daarna in het ziekenhuis blijven.
  • Mountainbiken behoort met paardrijden, wielrennen en auto- en motorsport tot ‘de gevaarlijkste sporten’ en leidt tot de hoogste medische kosten per slachtoffer. Mn. schade aan sleutelbeen en hersenschuddingen. Dit leidt tot maatschappelijke kosten.

 

Enige vragen:

We hebben hier ook een enquête aan gewijd. Je kan je hier aanmelden om volgende keer deel te nemen aan het GGS Opiniepanel.

  • Moeten de ‘mountainbikers’ uit de bossen worden geweerd?
  • Moet voor deze sportbeoefenaars aparte crossterreinen buiten de bossen worden
  • Moeten MTB´ers meer betalen voor een vignet? (nu €7,50 per jaar)?
  • Moet er een maximum aantal vignetten worden uitgegeven voor de routes in Lage Vuursche / Soester Duinen?
  • Is het aantal MTB-routes voldoende?
  • Moeten er gedragsregels komen voor MTB-ers?
  • Moeten er langs de tracés prullenbakken komen?
  • Moeten we elektrisch MTB-ers weren in de bossen en om de duinen?  
  • Moeten MTB´ers bewust worden gemaakt van de schade aan de natuur?
  • Moet de MTB-routes in bepaalde seizoenen dicht? Hoe lang? 
  • Moeten MTB´ers verplicht een diploma hebben, net als een ruiterbewijs?

 

Andere vragen of je (liefst gemotiveerde) mening over dit onderwerp horen/lezen we graag!

Bronnen:

https://www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken

www.jurgenvanteeffelen.nl

https://www.probos.nl/images/pdf/overig/Mountainbiken.pdf

https://www.gelderlander.nl/arnhem/nederland-koopt-massaal-racefiets-of-mountainbike-we-vrezen-voor-ongelukken~a6cf114e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.ntfu.nl/de-ntfu/fietsen-in-cijfers

https://lbnk.nl/2014/10/28/mountainbiken-is-leuk/

https://www.redbull.com/nl-nl/mountainbikers-blij-zomer-herft-seizoen

https://cobblescycling.com/2017/08/03/8-redenen-waarom-mountainbiken-gezond-is-voor-lichaam-en-geest/

Tim de Wolf

raadslid

035 - 602 67 61

Raadslid

Aandachtsgebieden: Natuur en Milieu - Bestuurlijke taken - Kunst en Cultuur - Verkeer en Vervoer 


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht