Gemeentebelangen Groen Soest
Slide 4
Slide 5
Slide 5
Slide 7
Slide 7
Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3

Sociale Media

Facebook
Twitter
Instagram

@GGS_Soest

GGS reikt insectenhotel en nestkastjes uit

donderdag 23 april 2020

In het kader van bestrijding van de eikenprocessierups vroegen we 15 april om vrijwilligers die een nestkastje voor mezen of een insectenhotel willen ophangen. Gemeentebelangen Groen Soest (GGS) stelt vijf nestkastjes en een insectenhotel beschikbaar. Uit de inzendingen hebben we de winnaars geloot. Deze mensen hebben de 'bestrijdingsmiddelen' inmiddels thuis ontvangen.

Bestrijding

De gemeente Soest is deze maand begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Als de bomen weer groen worden ontpopt zich ook eikenprocessierups. Deze rups uit eet namelijk het blad van de eikenbomen. Om zoveel mogelijk overlast voor aankomende zomer te voorkomen, worden de bomen bespoten met Xentari. Dit is een biologisch middel dat ervoor moet zorgen dat de rupsen uitdrogen. Ook wordt getracht om zoveel mogelijk natuurlijke vijanden van de processierups in te zetten. Denk hierbij aan vogelkastjes voor mezen die dol zijn op deze rups en aan het inzaaien van bloemen en grassen die andere ‘roofdieren’ aantrekken.

Openbare plekken

De gemeente bestrijdt de rupsen voornamelijk op openbare plekken waar veel mensen komen. In het voorjaar door de preventieve maatregelen en tijdens de zomer door het wegzuigen van de rupsen en nesten in besmette gemeentelijke eikenbomen. Bomen bij u in de tuin waar de eikenprocessierups zich in zijn gaan nestelen, worden dus niet behandeld door de gemeente. Hiervoor zult u zelf maatregelen moeten nemen. Helaas is in de Nederlandse tuinen de biodiversiteit vaak ver te zoeken, waardoor plagen zoals deze rups vrij baan hebben. De boodschap is dus: zorg voor meer biodiversiteit!

Natuurlijke vijanden

Behalve de (kool)mezen die dol zijn op de rupsen, zijn er gelukkig meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zo leggen sluipwespen en -vliegen eitjes in de rupsen, die hierdoor het loodje leggen. Vleermuizen eten nachtvlinders, eikenprocessierupsen worden nachtvlinders als ze ‘volwassen’ zijn. Als deze vlinders opgegeten worden, kunnen ze ook geen eitjes meer leggen die het jaar daarna uitkomen en voor overlast gaan zorgen. Behalve rupsen en vlinders, zijn mezen en vleermuizen ook dol op insecten. Als u in uw tuin het hele jaar door zorgt voor meer biodiversiteit, trekt dit weer meer insecten aan en hebben de natuurlijke vijanden van de rupsen nog meer redenen om uw tuin aan te doen!

Annemarieke Weith-Plomp

Raadslid

06 - 517 590 39 (Na 17.30)

Raadslid

Aandachtsgebieden: Veiligheid - Zorg en welzijn - Onderwijs - Jeugdzaken


Stuur een e-mail

Laat een reactie achter

Nieuwsoverzicht